Istorijat

Proizvodnjom voća stanovništvo na teritoriji sjeverozapadne Bosne i Hercegovine se bavi od davnina. Pogodan geografski položaj, klimatski uslovi, konfiguracija terena i mnogi drugi faktori su uticali da voćarstvo postane jedna od primarnih privrednih grana ovog kraja. Ove pretpostavke uveliko su uticale da se daleke 1972. godine osnuje nadaleko poznata kompanija »Prijedorčanka« a.d., kojoj je osnovna djelatnost proizvodnja, otkup, prerada, dorada, hlađenje, zamrzavanje i skladištenje voća i povrća, te ostalih poljoprivredno prehrambenih proizvoda i šumskih plodova.

 

Koristeći iskustva tradicionalnih načina prerade voća i usavršavajući vlastitu proizvodnju, kompanija Prijedorčanka je u to vrijeme pokrenula i preradu šljive u sušenu, te čistu prirodnu rakiju šljivovicu i proizvodnju prirodnih i aromatizovanih sirupa, gaziranih pića, kao i hlađenje i zamrzavanje voća i voćnih kaša.

 

Tokom 1982. i 1983. godine fabrika je modernizovana a izgrađena su i nova postrojenja u samom jezgru sirovinske osnove što je dalo dodatni podsticaj dotadašnjoj proizvodnji. U tom periodu Prijedorčanka je postala vodeći proizvođač voća u široj regiji.

 

2001. godine »Prijedorčanka« a.d. je privatizovana i registrovana kao akcionarsko društvo.