Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo na našoj web stranici i kreirali ciljano oglašavanje.

USLOVI KORIŠTENJA I PRODAJE

Na uslove poslovanja primjenjuje se Zakon o zaštiti potrošača (Sl.gl. RS 6/12, 63/14 I 18/17), glava X – Prodaja na osnovu ugovora na daljinu, od člana 59. do člana 69

Opši uslovi poslovanja

Trgovac

Trgovac je Prijedorčanka a.d., Brezičani bb, 79 100 Brezičani, JIB: 4400707370001, koji posluje pod trgovačkim imenom www.prijedorcanka.com.

Cijene su izražene sa PDV-om. Valuta je konvertibilna marka (BAM).

Kupac

Kupac robe je posjetilac web shopa koji odabere barem jedan proizvod, ubaci ga u korpu, plati kreditnom karticom, virmanom (uplatnicom) u banci (pošti) ili prilikom preuzimanja i pošalje narudžbu trgovcu. Zabranjena je prodaja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina.

Slike i opisi

Slike i opisi pojedinih proizvoda su od proizvođača/dobavljača ili preuzeti s interneta i ne moraju nužno biti identični. Zaposlenici web shopa www.prijedorcanka.com nastoje što tačnije navesti karakteristike proizvoda. Zadržavamo pravo greške u opisu i slikama proizvoda. Cijene, uslovi plaćanja i akcijske ponude vrijede isključivo u trenutku narudžbe i/ili plaćanja i mogu se promijeniti bez prethodne najave.

Putem web shopa www.prijedorcanka.com kupcu je omogućena kupovina dijela asortimana proizvoda koji se nalaze na stranicama trgovca. Cijene su s PDV-om. Valuta je konvertibilna marka (BAM). Trgovac se obavezuje održavati web sjedište u skladu s dobrom ekonomskom praksom, te nije odgovoran za kvalitet internetske veze kojom kupac pristupa web sjedištu trgovca. Istaknute redovne i akcijske cijene vrijede za kupovinu putem interneta.

Naručivanje

Proizvodi se naručuju putem korpe za kupovinu i neopozivi su. Proizvod može naručiti registrovani korisnik ili gost. U slučaju da trgovac nije u mogućnosti isporučiti proizvod zato što naručenog proizvoda nema na stanju ili ga nije više moguće naručiti od dobavljača, trgovac će pismeno obavijestiti kupca koji može otkazati narudžbu ili eventualno prihvatiti novi rok isporuke. Odluči li se kupac otkazati narudžbu, trgovac će kupcu vratiti uplaćen novac što je prije moguće, a najkasnije u roku od 30 dana od kada je nastupilo zakašnjenje. Ako kupac odbije primiti ispravnu i neoštećenu robu koju je naručio, trgovac ima pravo tražiti od kupca nadoknadu svih manipulativnih troškova vezanih uz isporuku.

Dostava

Opšti uslovi dostave

Proizvodi se dostavljaju samo unutar granica Bosne i Hercegovine.

Naručeni proizvodi dostavljaju se do vrata kupca. Dostava se obavlja na području cijele Bosne I Hercegovine. Proizvodi se šalju putem Preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske – “Pošte Srpske a.d.” (Biz ekspres) (dalje u tekstu: Pošte Srpske a.d.).

Okvirni je rok isporuke od 2 do 7 radnih dana, osim proizvoda za koje je kupac posebno obaviješten o roku isporuke. Rok počinje od trenutka kad Prijedorčanka a.d. zaprimi uplatu na žiro računu ili bude odobrena autorizacija kreditnih kartica, a ako je plaćanje pouzećem, onda se računa od momenta potvrđivanja narudžbe. Sljedeći radni dan od zaprimljene uplate ili potvrđene narudžbe, broji se kao prvi dan. Subote i nedjelje ne računaju se u rok dostave. Dostava naručene robe naplaćuje se po važećem cjenovniku Pošte Srpske a.d. za usluge Biz ekspresa za narudžbe do 50,00 KM. Za narudžbe iznad 50,00 KM trošak dostave je besplatan. Kako bi osigurali kvalitetniju komunikaciju između kupca i dostavljača, zaposlenici web shopa dostavnim službama daju i telefonski broj koji je kupac naveo prilikom narudžbe.

Ostali uslovi dostave

Proizvodi će biti zapakovani tako da se uobičajenom manipulacijom u transportu ne mogu oštetiti. Kupac je dužan prilikom preuzimanja proizvoda provjeriti eventualna oštećenja i odmah ih reklamirati dostavnom radniku koji je robu isporučio, odnosno odbiti preuzetu pošiljku na kojoj su vidljiva vanjska oštećenja. Roba je osigurana od gubitka i oštećenja u dostavi. Kupac je obavezan prilikom preuzimanja robe potpisati otpremnicu te je dostavljač uzima kao potvrdu o preuzimanju. Ako kupac, nakon što je roba poslana, u očekivanom vremenu ne primi robu ili obavještenje o isporuci, ima pravo o tome obavijestiti trgovca kako bi se preduzele mjere traženja pošiljke ili kako bi se poslala zamjenska pošiljka. U slučaju kašnjenja zbog više sile (izgubljeni proizvodi, oštećeni proizvodi u dostavi u distribucijskom centru partnera, koje je isti vratio web shopu www.prijedorcanka.com bez isporuke kupcu i sl.) PRIJEDORČANKA AD ne preuzima odgovornost na „prvi rizik“ i obavezuje se poslati zamjenski proizvod u najkraćem roku.

Plaćanje

Naručene proizvode i usluge kupac može platiti na jedan od sljedećih načina:

  • Plaćanje gotovinom prilikom preuzimanja (plaćanje pouzećem)

Zamjena proizvoda / reklamacije / povrat

Kupac ima pravo na povrat robe u sljedećim slučajevima:

  • isporuka robe koja nije naručena
  • isporuka robe koja ima grešku ili oštećenja koja nisu nastala u transportu
  • ostali slučajevi u skladu sa zakonskim okvirima

Kupac može zamijeniti kupljeni proizvod u roku od 14 (četrnaest) dana od trenutka prijema na adresu dostave. Web shop www.prijedorcank.com obavezuje se reklamirani proizvod zamijeniti istim ili proizvodom sličnih karakteristika istog cjenovnog ranga u roku od 30 dana od prijema zahtjeva. Kupac je dužan reklamirani proizvod dostaviti u neoštećenoj originalnoj ambalaži. Proizvodi s vidljivim oštećenjima, proizvodi koje je kupac pokušao prepraviti i proizvode bez originalne ambalaže nije moguće zamijeniti.

Trgovac će odobriti povrat robe kupcu nakon opravdane reklamacije zaprimljene, isključivo u slučaju nemogućnosti isporuke druge robe, trgovac će nadoknaditi kupcu vrijednost robe koju nije više u mogućnosti isporučiti. U slučaju povrata robe koji nije nastao propustom trgovca, kupac snosi sve manipulativne troškove koji su nastali.

Otkazivanje ugovora

Kupac može otkazati ugovor (kupovinu) ne navodeći za to razlog u roku od petnaest (15) dana. Rok otkazivanja ugovora počinje teći od dana kada je kupac primio proizvod. Kupac mora obavijestiti trgovca o otkazivanju ugovora (kupovine) pismenim putem. To može učiniti pismeno na e-mail adresu: [email protected] ili poštom na adresu: Brezičani bb, 79 100 Prijedor. Ugovor (kupovina) se smatra otkazanim kada trgovac primi pismeno obavještenje. U slučaju otkazivanja ugovora (kupovine), kupac je dužan o svom trošku vratiti proizvod trgovcu u roku od 7 dana od otkazivanja ugovora. Proizvod(i) koje vraćate moraju biti kompletni, u originalnoj i neoštećenoj ambalaži sa svim pripadajućim neoštećenim dijelovima, priborom i dokumentacijom. Korišteni proizvodi ne mogu se vratiti. Pravo na otkaz ugovora kupac ima u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj, X Prodaja na osnovu ugovora na daljinu, koji govori o opštim odredbama za ugovore sklopljene na daljinu (član 64. Raskid ugovora)

Rješavanje sporova

U slučaju spora protiv trgovca ili operatera sredstava daljinske komunikacije zbog povrede prava potrošača iz ugovora o prodaji na daljinu, teret dokazivanja u pogledu postojanja prethodnog obavještenja, pisane potvrde prethodnog obavještenja i pridržavanja rokova ispunjenja ugovora sklopljenog sredstvima za komunikaciju na daljinu je na trgovcu (član 69.). Prodavac I kupac će sva sporna pitanja prvenstveno rješavati mirnim putem, pregovorima. Ukoliko pregovori ne vode rezultatu ni nakon 30 dana od početka istih, pristupa se sudskoj proceduri nadležnom sudu u Prijedoru.

Kupovinom proizvoda kupac prihvata uslove poslovanja.