Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo na našoj web stranici i kreirali ciljano oglašavanje.

Prijedorčanka

Dobro došli!

Da biste pristupili stranici morate biti punoljetni.

Pristupom na stranicu Prijedorčanke slaže se sa Uslovima korišćenja i prodaje i Politikom privatnosti.

UŽIVAJTE ODGOVORNO

Prijedorčanka

NISTE PUNOLJETNI

Pristup na stranicu Prijedorčanke Vam nije dozvoljen.

Upoznajte se sa Uslovima korišćenja i prodaje.

UŽIVAJTE ODGOVORNO

I Prijedorčanka podržava umjetnost u provociranju naših uvjerenja – Izložba Jelene Medić „Šta je nama naša borba dala“

BY Vaša Prijedorčanka 10.03.2022 blog
I Prijedorčanka podržava umjetnost u provociranju naših uvjerenja – Izložba Jelene Medić „Šta je nama naša borba dala“


Na dan žena (8.3.2022.) u Muzičkom paviljonu Staklenac, otvorena izložba cijenjene fotografkinje Jelene Medić, koja je po drugi put uspjela da probudi javnost i skrene pažnju na mnoge bitne stvari koje često zaboravimo, a to su svijest, ljudska duša i zdravlje.

Dvije glavne junakinje ove izložbe jesu lično umjenica Jelena Medić, koja kroz oko svog objektiva vidi ono što mi sami nekad ne primjetimo, ili odbijamo da vidimo, te druga junakinja je jedna mlada i hrabra dama, Gorica Bilak Moconja, čiji su portreti izloženi u ovom uličnom osmomartovskom miljeu, a tiču se njenog najranjivijeg perioda života.



Kako Jelena Medić riječima interpretira svoju izložbu?

Cilj izložbe “Šta je nama naša borba dala” je prema riječima autorke izložbe Jelene Medić, upravo postavljanje ovog pitanja i animacija žena da pokušaju pronaći što više odgovora. Nije kviz, pa tako nema tačnih i netačnih odgovora, ali sigurno će biti oprečnih odgovora. Već uočavanje da dvije istine mogu da stoje na dva kraja ostavljajući pustoš u sredini, vjerujem da otvara mogućnosti pronalaska ličnih, istinistih odgovra. „Jedna mi je jednostavna žena na portrete ranije izložbe "Budni" rekla: "Ja tebi riječima ne mogu opisati šta je ono izazvalo u meni!!! Najbliže će biti - neku jezu!" Dok ljudi kupuju ruže, karanfile, keramiku, spužvasta srca i razne druge izraze poštovanja ove društvene forme praznovanja, ako bace letimičan pogled na portrete i oni u njima počnu buditi nešto što ne razumiju ili im ježiti kožu pod kaputima, cilj je dostignut, a reakcije ne moraju nužno da stignu do mene. Uradiš nešto u šta vjeruješ i pustiš da ima svoj život“, iskrena je autorka izložbe Jelena Medić.

Jedan od ciljeva ove izložbe, svakako je i da podsjetiti žene da u 21. vijeku, borba za ženska prava apsolutna istina i neminovnost je jedan enorman teret prekomjernih društvenih uloga, koji dolazi iz vjerovanja da moramo biti nesalomive i osjećaja, da smo jedino kao takve dostojne ljubavi i poštovanja, što je nažalost, jako daleko od istine.


”Žene imaju moć da amortizuju emotivni stres čovječanstva i to ne na svoju štetu, ako su osvještene. Mogućnost da osjećamo i saosjećamo! Upravo potisnuti osjećaji, absorbcija umjesto amortizacije, uzrok su ovolikog broja teških oboljenja, kod mladih i jakih žena. A ta oboljenja dolaze, ne bi li nas vratila našoj ženskoj prirodi, ženskoj mudrosti u kojima leži najveća ženska moć”, smatra umjetnica Jelena Medić, a njeno konačno pitanje onda je: Imamo li hrabrosti da sebi priznamo, kako smo postale žrtve vlastite borbe i potom, imamo li snage da budemo toliko ranjive da možemo zbaciti herojske uloge i prigrliti život, go, sirov, rasplakan i zboran, kao novorođenče i priviti ga na grudi, prije nego što nam isti taj život postane baš grub roditelj?


   

Saradnja sa Goricom Bilak – Moconja i Goricin doživljaj sebe kroz ovaj proces buđenja

O saradnji s Goricom Bilak - Moconja umjetnica Jelena Medić kaže: „To su oni sudbinski susreti, koji vam oblikuju život u željenom smjeru, kojima se bezuslovno prepuštate. Gorica je došla kod mene u studio kada je već bila teško oboljela, i uspjele smo pronaći način da uradimo fotografisanje. Slijedile su još neke operacije i hemoterapije, ali ja sam znala da će ona biti dobro. Nosila je u sebi neprihvatanje da njeno biće bude slomljeno i volju da otpusti, sve što joj više ne služi da bi preživjela i ozdravila. Dašak slobode već joj je golicao nosnice i opijao je u najljepšem smislu. Kada smo se prije fotografisanja prvi put srele, ugledala sam jednu divnu, ekstremno senzibilnu ženu, a onda smo se umjesto rukovanja zagrlile i bila sam iznenađena, kada me je umjesto nje zagrlio jedan odsječan, balkanski muškarac, grubo me tapšući po leđima. Iz tako radikalnog kontrasta, odmah mi je bilo jasno gdje je nastala energetska blokada, koja je razboljela njeno fizički jako i sposobno tijelo. Već kad je došla u studio, došla je spremnija da prigrli svoju emotivnu stranu i od tog vremena dešava se njeno progresivno balansiranje i ozdravljenje. Gorica je veoma hrabra žena, spremna na samosuočavanje, na prihvatanje istina i transformisanje, snažnog unutrašnjeg, moralnog kompasa, empatična, istinski vođa. U njoj vidim budući svjetionik svijesti.“. 

Kada je ugledala sebe na Jeleninim fotografijama, Gorica Bilak-Moconja prenosi svoje prve reakcije: “Tek kada sam pogledala u svoje oči na tim fotografijama, shvatila sam koliko sam lijepa, koliko je divna moja energija i koliko se zahvaljujem svom tijelu na snazi, koju mi pruža da prevaziđem teške trenutke. Zahvalila sam se istinski na ljubavi, koju sam osjetila prema samoj sebi i osjetila zahvalnost na životu”

Gorica Bilak - Moconja ovom prilikom poručuje svim ženama koje prolaze ili su prošle kroz slične životne situacije kao ona, da vjeruju u svoj potencijal da budu dobro, da prevaziđu prepreke koje su trenutno tu, da vjeruju sebi i osluškuju svoje tijelo i šta im je potrebno u tom trenutku. Niko od nas ne može bolje da zna šta je to što nam je potrebno. Treba raditi isključivo prema onom što osjećate. Ne treba raditi ništa radi reda ili zato što to neko drugi očekuje od nas, nego osvjestiti svoje najdublje želje i shvatiti da je sve moguće.Prigrlimo te ideje i vidjećemo kako nam se sva vrata otvaraju.


      

 

Posjetioci će ovu foto-instalaciju, izložbu ”Šta je nama naša borba dala” moći da vide od 08.03. do 26.03.2022. u parku Petar Kočić u Banjaluci na staklima Muzičkog paviljona Staklenac.


     


Velika nam je čast da smo i mi sami mogli da podržimo ovu izložbu ”Šta je nama naša borba dala” uz Grad Banjaluka, u okviru manifestacije ”Život žena”.