Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo na našoj web stranici i kreirali ciljano oglašavanje.

Prijedorčanka

Dobro došli!

Da biste pristupili stranici morate biti punoljetni.

Pristupom na stranicu Prijedorčanke slaže se sa Uslovima korišćenja i prodaje i Politikom privatnosti.

UŽIVAJTE ODGOVORNO

Prijedorčanka

NISTE PUNOLJETNI

Pristup na stranicu Prijedorčanke Vam nije dozvoljen.

Upoznajte se sa Uslovima korišćenja i prodaje.

UŽIVAJTE ODGOVORNO

Kompletan GIN / Džin vodič – Istorija gina, uživanje u ovom piću i svijet gina danas

BY PRIJEDORČANKA A.D. 26.08.2022 blog
Kompletan GIN / Džin vodič  – Istorija gina, uživanje u ovom piću i svijet gina danas

Gin ili kako se u našem jeziku kaže pravilno džin, predstavlja zaista jednog džina među pićima. Porijeklo imena vuče iz skraćenog oblika starije engleske riječi „genever“, koja je srodna francuskoj riječi genièvre, holandskoj riječi jenever kao i italijanskoj riječi ginepro. Što na kraju na svim ovim nabrojanim jezicima znači „borovnica“.


Iako se danas uglavnom vezuje za Englesku, prvi gin je napravljen u Holandiji, da bi ga kasnije Engleska otkrila zahvaljući svojim vojnicima koji su prenijeli gin iz Holandije u njihovu zemlju. Najveću popularnost u svojoj konzumaciji, gin je doživio u upravo u Engleskoj, tokom 17. i 18. vijeka. Tada je Velika Britanija zbog političkih previranja dopustila doslovno svima da se bave destilacijom alkohola, uvela visoke carine na uvezena pića i dozvolila prodaju nelicenciranog domaćeg alkohola. Zbog niske cijene gina u odnosu na ostala alkoholna pića, siromašni su počeli redovno konzumirati alkohol.  Zanimljiv je podatak, da je od 15 000 lokala za piće u Londonu, ne računajući kafiće, više od polovine prodalo napravljene zalihe gina.  Par decenija kasnije, vlasti u Velikoj Britaniji su branile njegovu konzumaciju kroz različite kampanje,  a razlog tome su bila masovna opijanja. Gin su prozvali teškom opojnom supstancom tog doba, šo će se kasnije ipak promijeniti. 


Kao i većina alkoholnih pića, i gin vuče svoje korijene iz biljne medicine gdje se upravo na putu svog povratka i pozicionirao. Gin je svoj zasluženi tron vratio, na putu od pića siromašnih do respektabilnog alkoholnog pića, zahvaljući američkom izumu koktela. Pojava koktela je uslovila i ponovni uspon džina paralelno sa rastom britanske imperije i pojave mnogobrojnih zdravstvenih problema u evropskim tropskim kolonijama. Te je tako veoma brzo postao popularan kao preventivni lijek za malariju, kada se miješao sa tonikom na bazi kinina. 

Vrste gina, pravilna konzumacija gina i trendovi savremenog doba

Gin dijelimo na nekoliko vrsta: London Dry, Playmouth, Old Tom i Jenever, a takođe poznajemo mladi i zreli gin. Gin je po pravilu bezbojan do blijedo žut. 

Da je gin piće koje traži i originalne načine uživanja, pokazuju i načini konzumacije gina koji su posebno slikoviti u čašama ovog pića. U dvadesetim godinama prošlog vijeka, šemekri su ga, kao i sada hipsteri, pili zbog njegove sofisticiranosti, sa tonikom, kriškom limuna i ledom. Ta praksa je ostala do 50-ih godina kada su iz Amerike stigli recepti za mnogobrojne koktele. Nakon tih 50ih gin je imao različite faze popularnosti, bilo je perioda kada je bio manje popularan na karti pića, da bi se ponovo počeo vraćati u modu nakon 80-ih godina, ali ipak statistika kaže da je prava popularnost gina dostignuta u periodu 2013. pa do danas. Danas imamo praksu da je gin ponovo velika inspiracija mnogih destilerija, ali i ideja koja pokreće znatiželju barmena i miksologa.


Kao što znamo, u sebi sadrži 40 do 50 % alkohola, ali da bi se dobio pravi šmek u njegov sastav se dodaju često začini, od kojih je glavni smreka.  Ukoliko negdje čujete izraz „smrekova voda“ znajte da je riječ o veoma popularnom piću, ginu. U Velikoj Britaniji za gin su smislili izraz da je gin hladan kao metal, jer prvi osjećaj koji izaziva u nepcima jeste osjećaj hladnoće. Pravi gin je okusom suh i oštar, a to je upravo zbog sadržaja kleke i dvostruke destilacije. Zato, ukoliko se odlučite da pijete gin bez ikakvih dodataka, nećete pogriješiti, jer to uglavnom čine pravi poštovaoci gina. Ohladite svoj gin stavljanjem čaše i boce na 10 minuta u zamrzivač i servirajte ga kao dobar aperitiv, jer je ovo napitak koji je među pićima poznat upravo i kao dobar aperitiv, uz njega brzo probudite svoj apetit. Kad već spominjemo predjelo, važno je naglasiti da se gin za ove prilike može kombinovati sa limunom ili maslinama. 

Po pitanju kombinacije sa ostalim jelima, gin možete konzumirati uz: sir, dimljeno meso, ribu, gljive, paštetu, ili pak topla jela kojima je podloga za meso – kupus, krompir ili zeleni grašak. Salate i kanapei su popularni kao hladna predjela. Gin se takođe dobro slaže sa slatkišima i slatkim pecivima – lagani kolači, marmelada, žele itd. Ako se vratimo voću, prilikom konzumacije gina nemojte nikako izostaviti agrume, gorki grejp posebno, banane, breskve, šljive, trešnje ili pak bijelo grožđe. 

Ukoliko ipak ne pripadate gupi ljudi koji vole piti sam gin, savjetujemo vam da jačinu pića smanjite sa:

  • Tonic vodom;

  • Gaziranom vodom;

  • Sodom ili 

  • raznim voćnim sokovima


Gin takođe možete miješati sa drugim alkoholnim pićima, kao što je liker, vermut... Ali ovo je već dio o koktelima o kojima vam pišemo uskoro.

Preporuke za one koji žele znati više

Za sve one koji žele da nauče više o istoriji gina preporučujemo knjigu The Book of Gin, u izdanju Atlanic Grove Pressa, koja pokazuje da se i kroz istoriju jednog alkoholnog pića može intrigantno reflektovati razvoj ljudske civilizacije. 

Uz poruku autora knige „The Book of Gin“ Richarda Barnetta: „danas je najbolje vrijeme u proteklih 500 godina za pijenje gina / džina“ pozivamo vas da probate  naš ai gin, koji poznaje prepoznatljiv kao „gin koji mijenja pravila igre!“


Tagovi

nagradna igraKastelVrbasDajaksarajevobistro zdravokaurpiće srećeljetni mixkokteliai espressodžinginpodrška ženamaženeTONIKRAKIJA OD JABUKERijekaJajcevodopadiMostarljetokoktelknjiževnostzemlja gruvasrbijamuzikatakmičenjeeurosongkonstraktađurđevakđurđevdanslavapicnicizletPraznik rada1. majprvi majdekoracijetrpezavaskrstanja spasojevićshebek kozmetikakaurte.k.nehumanitarni bazaryogabazarStaklenacBanja LukaizložbaJelena MedićJelena Joksimovićpoklon za njegapoklon za njuDan zaljubljenihiznenađenjapoklonivalentinovosarajevoVanja MišićBanja LukaKAFETERIJA 5intervjumediažurnalistikanovinarstvobikblizancidjevicaškorpijavodolijarakovanribevagastrijelacjarachoroskopkafanavišnjevačarakija od malinedunjevačajabukovačarakija od zoveviljamovkatravaricarakija od drenjkakajsijevačašljivovicablack fridayBlack Friday - Bosna i Hercegovinamia begovickultura i umjetnostpozoriste prijedormedjunarodni festivalborba protiv raka dojkerak dojkegrad muralaprijedornajbolji izborpokloniUMEK RSFestival domaćih proizvodadomaci proizvodialkoholna pićaPrijedorčanka adREINA likeriRakijeLikeriKompanijaFabrikaOnline shopGazdina RakijaDelta PlanetBanja Luka