Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo na našoj web stranici i kreirali ciljano oglašavanje.

Prijedorčanka

Dobro došli!

Da biste pristupili stranici morate biti punoljetni.

Pristupom na stranicu Prijedorčanke slaže se sa Uslovima korišćenja i prodaje i Politikom privatnosti.

UŽIVAJTE ODGOVORNO

Prijedorčanka

NISTE PUNOLJETNI

Pristup na stranicu Prijedorčanke Vam nije dozvoljen.

Upoznajte se sa Uslovima korišćenja i prodaje.

UŽIVAJTE ODGOVORNO

Šta znači distilled dry gin i zbog čega je ai gin toliko poseban u kategoriji destilovanih suvih ginova?

BY Vaša Prijedorčanka 01.09.2022 blog
Šta znači distilled dry gin i zbog čega je ai gin toliko poseban u kategoriji destilovanih suvih ginova?

Gin je, kao što i sami znate, najintrigantnije i najzanimljivije piće na svijetu. Dobri poznavaoci alkohola i ljudi željni dobrih provoda jednostavno ne mogu bez gina. Gin je sam po sebi jedno od onih pića koje se miješa uz sve, ne iz razloga ljubomore, nego iz razloga njegove neodoljivosti.

Obzirom da je naš gin prvenac, ai, deklarisan kao destilovani suvi gin (distilled dry gin), red je prvo da vas uvedemo u terminologiju, kako biste na svakoj zabavi bili glavne face, a onda ćemo vam ispričati priču koja zavodi.


Gin – značenje različitih deklaracija i njegovi načini proizvodnje 

Kao što smo naveli, dry gin se u našem jeziku, kao i u terminologiji alkohola, prevodi kao suvi gin. Razlika između suvog gina (dry gin) i londonskog suvog gina (London dry gin) je u načinu proizvodnje.

Mnogi ljubitelji gina često su imali priliku da čuju izraze poput London dry gingindry ginbathtub gin, i mnogi su bili u dilemi, da li je London tu zbog geografskog porijekla, da li je riječ o posebnoj vrsti gina, autorskim pravima na recepturu i slično. Međutim, ništa od ovog nije tačno. Po pravilniku našeg domaćeg tržišta, kod nas ćete naći sljedeće tri kategorije gina: gindestilovani ginLondon gin. Sve tri kategorije mogu se dopuniti nazivom SUVI / DRY gin, ukoliko sadržaj ekstrakta nije iznad 0,1 g/l. Ekstrakt su dodati zaslađivači.

London dry gin je zapravo oznaka procesa pripreme određenog gina, iako cjelokupna ideja i porijeklo ginova sa istim načinom proizvodnje ne potiču baš iz Londona.

Proizvodnja svih vrsta gin proizvoda podrazumijeva osnovno pravilo, a to je da bazni alkohol mora biti vrhunskog kvaliteta, čistoće od najmanje 96%, napravljen od rafinisanog alkohola. Osnovno pravilo ne dozvoljava da se koristi voćni destilat, jer je to i zakonom propisano. Razlike se javljaju u proizvodnom procesu. 

London dry gin u svom postupku proizvodnje podrazumijeva da svi sastojci budu isključivo od prirodnih aroma, koji se dodaju prije druge destilacije. Nakon druge destilacije ne dodaju se drugi sastojci, osim vode (za potrebe razrjeđivanja). Nakon druge destilacije London dry gina, dobija se alkohol minimalne jačine 40% vol. alkohola. Kada se ovako deklariše gin, u njega se ne može i ne smije dodavati više ništa. London dry gin je širom svijeta poznat po određenom stilu i načinu proizvodnje i može se praviti bilo gdje u svijetu. 

Distilled dry gin je jedan malo drugačiji proces. Prilikom druge destilacije dodaje se njeno kraljevsko veličanstvo, bobica kleke, kao i aromatično bilje. Ostali prirodni sastojci mogu se dodati i nakon druge destilacije, pri čemu se maceriraju, u skladu sa recepturom, i kao takvi plasiraju na tržište. 


Dobrodošli u priču o piću koje zavodi. Upoznajte ai gin.

Nakon što smo objasnili oba postupka proizvodnje, u nastavku vam donosimo proces proizvodnje našeg ai ginaPredstavljamo vam gin premium kvaliteta, koji u sebi sadrži 42,5% alkohola. Nastao je dvostrukom destilacijom visoko kvalitetnog alkohola i bobica kleke, za koje sa ponosom možemo reći da su ubrane ručno, sa velikom količinom ljubavi. Mi smo se odlučili za ovaj proces, kako bismo dodatno istakli aromatično bilje specifično za naše podneblje i sa vama podijelili svježinu našeg osvježavajućeg napitka. Ovaj gin ima ograničenu količinu metanola, koja je granična za etilni alkohol koji se koristi. Zbog dodanog metanola, ai gin nije mogao da se deklariše kao London gin. U recepturu ai gina dodan je destilovani gin, da bismo ga izdigli iznad običnog gina. Dodali smo naziv suvi, jer ispunjava kriterijum za ekstrakt, to jeste, nema dodatih zaslađivača.


Simbol ai gina je ptica koja bira svoj let i svoj cilj. A naš cilj je da letimo jedan siguran let i da zasluge, poput oznaka kvaliteta, nagrada i svega što se vezuje za priznanje našeg kvaliteta, skupljamo u momentima dok čarolija ai gina leprša vašim nepcima. 

Ai gin je nastajao lagano kroz vrijeme, komuniciranjem sa prirodom i iskusnim majstorima, da bi na kraju došao do svojih zadovoljnih i ponosnih degustatora, odnosno vas, naših dragih kupaca. Prilikom otvaranja boce ai gina, na prvi utisak osjetićete upravo neodoljivi miris kleke, koji je zapravo dobrodošlica u novi let. Na prvi gutljaj oduševiće vas svjež miris divljine, živahan i čist poput izvorske vode. A nakon završene degustacije, drugo oduševljenje je okus u ustima, koji traje ostavljajući onu istu svježinu u vašim nepcima. To je naš glavni adut koji će vas sigurno svjesno vratiti ai ginu.

Sada kada znate tajnu ai gina, spremni ste za akciju. I ne zaboravite, najvažnije pravilo prilikom degustacije svih pića, dozvolite da vaše nepce bude vaš vodič.  Kao što je gospodin Francis Chichester, prvi čovjek koji je samostalno na jedrilici obišao svijet, izjavio da je za njegov uspjeh zaslužna jedna čaša gina dnevno i da je bio najtužniji onda kada mu je na tom putu ponestalo upravo gina, tako i mi apelujemo da budete srećni svaki dan uz jednu čašu ai gina. Ai gin je ljubav, i podsjećanje da let traje upravo onoliko koliko mi želimo da traje i izgleda onako kako ga mi kreiramo kroz svoje srce i svoju maštu.



Ai gin naručite u online prodaji ovdje i prepustite se potpunom uživanju u čaroliji koju skriva u svojoj magičnoj boci! Dostava je moguća trenutno samo na teritoriji Bosne i Hercegovine.