Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo na našoj web stranici i kreirali ciljano oglašavanje.

Prijedorčanka

Dobro došli!

Da biste pristupili stranici morate biti punoljetni.

Pristupom na stranicu Prijedorčanke slaže se sa Uslovima korišćenja i prodaje i Politikom privatnosti.

UŽIVAJTE ODGOVORNO

Prijedorčanka

NISTE PUNOLJETNI

Pristup na stranicu Prijedorčanke Vam nije dozvoljen.

Upoznajte se sa Uslovima korišćenja i prodaje.

UŽIVAJTE ODGOVORNO

Na kafi sa REINOM – Marijana Đaković – Umjetnost kao profesija i pečat originalnosti

BY Vaša Prijedorčanka 03.04.2023 blog
Na kafi sa REINOM – Marijana Đaković – Umjetnost kao profesija i pečat originalnosti


Naša današnja gošća sa REINOM na kafi je REINA Marijana Đaković, studentica Akademije umjetnosti i grafičkog inženjerstva na Tehnološkom fakultetu u Banjoj Luci. Već sad na pragu svoje karijere daje ozbiljan pečat umjetnosti i obećava da je na jako dobrom putu da prezentuje ono najbolje od svog talenta i ljubavi prema svemu što voli da radi. Obožava da slika, iscrtava murale i zajedno sa tim kombinuje ljubav prema fotografiji, a kamera je naprosto obožava. Sa Marijanom smo imali priliku i ranije da se družimo, uvijek u posebnim avanturama, pa možemo jedne avanture upravo i da se prisjetimo ovom prilikom,to je prošlogodišnje druženje na dajaku u Banjoj Luci, koje možete pogledati na ovom linku. A, ko je zapravo Marijana, upoznaćete u nastavku ovog intervjua i shvatiti zašto je njen omiljeni liker REINA Breskva, liker kreativnosti i stvaranja. 


1.Da li je lako ili teško baviti se umjetnošću u današnje vrijeme?

Ako se posvećeno bavimo nečim mislim da ne može biti lako…bilo da se radi o umjetnosti ili bilo čemu drugome. Olakšavajuća okolnost u umjetnosti danas je bezbroj mogućnosti za produkciju samog umjetničkog djela i njegovu prezentaciju svijetu putem interneta. Lako možemo biti u kontaktu sa publikom, ali i drugim umjetnicima i njihovim radom. Baviti se umjetnošću znači i baviti se samim sobom što u bilo kom vremenu nije jednostavan posao.

Marijana Đaković – Umjetnost i Reina Liker


2. Pravac u umjetnosti koji si ti birala?

Trenutno studiram na Akademiji umjetnosti Likovnu umjetnost smjer Intermedija. 

   



Marijana Đaković, (Ne)izvjesnost


Naziv rada:(Ne)izvjesnost

Godina produkcije:2022

Objašnjenje rada (statement): Polazna tačka za ovaj rad bilo je razmišljanje o žrtvovanju sadašnjeg trenutka zbog nestrpljivog iščekivanja budućnosti, ali istovremeno i straha od iste. Budućnost sa sobom nosi dvije krajnosti: čovjekovu neprestanu potrebu za napretkom, rastom i neizbježno približavanje kraju. Rad razmatra prikaz budućnosti kao jedinstvene cjeline, ali i kao neponovljive i unikatne za svakog čovjeka pojedinačno, kao i apsurdnost medjusobnog poredjenja. Otvara pitanja o našoj svrsi i putu koji svaki čovjek bira ili dobija, o donošenju odluka razumom ili intuicijom, o mnoštvu neizvjesnosti i jedinoj izvjesnosti.

Motiv za predstavljanje ove ideje je domaća (turska) kafa za koju se vjeruje da se iz njenog taloga (toza) može proreći sudbina nakon što se kafa popije i šolja okrene naopačke da bi talog napravio određene oblike. Kafu sam izabrala prvenstveno zbog jake simbolike, ali i zbog toga što pruža dosta mogućnosti za eksperimentisanje sa različitim vrstama radova (slika, instalacija, performans...). Takođe, pruža mogućnost, pa čak djelimično i zahtjeva uključivanje određenog broja ljudi u sam rad, koji na taj način postaju saučesnici u stvaranju umjetnosti.


3. Da li smatraš da postoji zasićenje umjetnošću u ekspanziji toliko različitih zanimanja (fotografija, dizajn, slikarstvo, umjetna inteligencija…)

Određena količina zasićenja bilo kakvom vrstom sadržaja sigurno da je prisutna u bilo kojoj profesiji ili sferi života, jer nam je danas sve dostupno u svakom trenutku na jedan klik. U tom moru različitog sadržaja čovjek lako postane ravnodušan i teško je uraditi nešto što će na njega ostaviti jak utisak. Ipak smatram da uvijek postoji dovoljno prostora za svakog umjetnika ili umjetnički rad koji istinski vrijedi.






4. Tvoje mišljenje za nove alate koji nam dolaze kroz umjetnu inteligenciju? Da li smatraš da mogu biti od pomoci ili su prepreka za neka sada vec tradicionalna zanimanja (slikarstvo, fotografija)?

Dokle god ih posmatramo samo kao alate mislim da nam ne mogu biti prepreka, već naprotiv da samo mogu biti od pomoći. Pružaju nam nove mogućnosti za ispoljavanje kreativnosti. Ipak, umjetnost je dosta više od samog alata. Mislim da je na umjetnicima odgovornost da ne dozvole da ti alati postanu prepreka umjetnosti, niti da je na bilo koji način ugrožavaju. 




5. Kao što znaš postoje 4 REINA likera kada bi mogla da ih povežeš sa pravcima u umjetnosti gdje bi koju REINU svrstala?

Jabuku karakteriše osjećajnost,harmonija to je možda romantizam.

Borovnica-neukrotiva i neuhvatljiva, dakle nešto slično apstraktnom ekspresionizmu.

Breskvu karakteriše ljupkost, prijatnost i lepršavost. Breskvu bih povezana sa impresionizmom.

Višnja je nezavisna i uvijek u centru pažnje, to je definitivno neki avangradni pravac.


C:\Users\User\Desktop\leptir.jpg C:\Users\User\Desktop\leptir 2.jpg C:\Users\User\Desktop\leptir 3.jpg

Radovi: Leptir (Marijana Đaković)


6. Tvoja poruka REINAMA bi bila?

Povremeno dopustimo sebi da usporimo prebrz život, zastanemo, duboko udahnemo i proživimo trenutak u potpunosti. Ispijanje Reina likera sa nama dragim ženama je jedna od ideja kako da to i uradimo.