Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo na našoj web stranici i kreirali ciljano oglašavanje.

Prijedorčanka

Dobro došli!

Da biste pristupili stranici morate biti punoljetni.

Pristupom na stranicu Prijedorčanke slaže se sa Uslovima korišćenja i prodaje i Politikom privatnosti.

UŽIVAJTE ODGOVORNO

Prijedorčanka

NISTE PUNOLJETNI

Pristup na stranicu Prijedorčanke Vam nije dozvoljen.

Upoznajte se sa Uslovima korišćenja i prodaje.

UŽIVAJTE ODGOVORNO

REINA I ISKRA U BORBI PROTIV RAKA DOJKE

BY Vaša Prijedorčanka 27.12.2021 blog
REINA I ISKRA U BORBI PROTIV RAKA DOJKE

U želji da podržimo, ohrabrimo, motivišemo žene u različitim borbama i životnim situacijama, trudimo se da doprinesemo koliko možemo. Cijela ideja nastanka brenda REINA jeste da budimo i osvijestimo snagu koju svaka žena nosi u sebi i da se odvažimo da budemo jedna drugoj podrška i vjetar u leđa. 

Jedna od kampanja koju smo pokrenuli, jeste REINA u borbi protiv raka dojke pod nazivom „Ti si snaga“. Za svaku kupljenu REINA višnju odvajali smo 1KM za Udruženje žena „Iskra“. Kako se kampanja privela kraju, osim našeg malog doprinosa, želimo vam se zahvaliti što ste kupovinom naših proizvoda omogućili da zajedno učinimo dobro djelo, jer naše malo, nekom može značiti mnogo. Sigurni smo da je ovo tek početak našeg zajedničkog podržavanja i dijeljenja s drugima. 


Želimo s vama podijeliti i ko je „Iskra“, čime se bave i kako im možemo pomoći. U prijatnom razgovoru sa njihovom predsjednicom, Suzanom Kekić, došli smo do odgovora na nekoliko pitanja. 

Koje su aktivnosti vašeg Udruženja?  

Udruženje je osnovano 2003. godine i bavi se edukacijom žena o ranom otkrivanju raka dojke, pružanjem psihosocijalne podrške oboljelim ženama i njihovim porodicama.

Koji su izazovi sa kojima se susrećete?  

Iskra je udruženje koje se finansira isključivo preko donacija i projekata. U početku rada je bilo poteškoća da se ta sredstva prikupe, ali sa godinama našeg uspješnog rada sada nam se sami javljaju da nam pomognu u radu. Na incijativu Iskre osnovan je Centar za dojku, dobili smo sva potrebna ortopedska sredstva (grudnjake, proteze, rukav za limfoedem) preko fonda, što prije nije bio slučaj.

Kao neko ko je prošao kroz borbu na svojim leđima, da li mislite da je podrška okruženja od presudnog značaja? 

Podrška je i te kako značajna. Kada dobijete dijagnozu puno vam znači kad vidite da u toj borbi niste sami.

Šta biste savjetovali ženama koje se trenutno bore sa karcinomom? A šta ljudima iz njihovog bliskog okruženja?

Poručila bih im da sa dobijenom dijagnozom nije kraj života, da se ne plaše. Da života ima i sa ovom dijagnozom. Bolest ne ubija nego strah. Ljudima iz njihovog okruženja poručujem da ih ne sažaljevaju, nego da im pruže podršku u borbi.

Da li postoje određena savjetovališta i grupe za podršku?

Mi u udruženju imamo radionice, dolaze nam psiholozi, onkolozi i drugi doktori po potrebi. A u Centru za dojku imamo psihologa koji razgovara sa ženom nakon uspostavljene dijagnoze.

Da li stabilno psihičko stanje i optimizam doprinose bržem oporavku? 

Psihičko stanje je najbitnije kod oporavka. Kako kažu sve dolazi iz glave. Najbitnije je da žena prihvati bolest i da nastavi borbu za izliječenje.

Da li kao predsjednica Udruženja osjećate određenu odgovornost da ženama na adekvatan način prenesete svoje, a i tuđa iskustva te na taj način olakšate nekom borbu kroz koju prolazi?

Odgovornost je velika. Ali kad žena dođe u udruženje i susretne se sa ženama koje su prošle kroz tu bolest i nastavile sa normalnim životom puno joj je lakše.

Na koji način se svi koji žele mogu osjetiti dio vaše zajednice i na koji način mogu pomoći?

Mi imamo i dosta volontera koji nam pomažu. Svi su dobrodošli u udruženje. Svaki vid pomoći nam je dobrodošao, jer mi od sredstava koja prikupimo radimo besplatne mamografske preglede po ruralnim područjima sa pokretnim mamografom. Dijelimo brošure, pakete prve pomoći (melem, pamučna proteza, loptica za vježbanje ruke, brošura) novooperisanim ženama u Centru za dojku.

Neka nas ovo vrijeme pred praznike malo uspori i da nam vremena da razmislimo na čemu smo zahvalni, da pomislimo kome iz našeg okruženja je potrebna podrška i šta možemo učiniti da nekog usrećimo.